ناباروری به‌عنوان عدم توانایی در باردار شدن پس از یک سال (یا بیشتر) علی‌رغم رابطه جنسی محافظت نشده تعریف می‌شود. از آنجایی که مشخص شده است باروری در زنان با افزایش سن به طور پیوسته کاهش می‌یابد، برخی از پزشکان زنان 35 ساله یا بالاتر را پس از 6 ماه رابطه جنسی محافظت نشده ارزیابی و درمان می‌کنند.

زنان مبتلا به ناباروری باید به متخصص غدد تولید مثل (پزشکی که در مدیریت ناباروری تخصص دارد) یا پزشک متخصص زنان مراجعه کنند. ناباروری شامل سقط جنین یا ناتوانی در حمل نوزاد تا زمان زایمان نیست.

بارداری نتیجه فرایندی است که مراحل مختلفی دارد. برای باردار شدن باید:

ناباروری ممکن است ناشی از مشکل در یک یا چند مورد از این مراحل باشد. ناباروری همیشه مربوط به زنان نیست و هم مردان و هم زنان می‌توانند در ناباروری نقش داشته باشند. اختلال باروری یک بیماری مرتبط با ناباروری است و به زنانی اطلاق می‌شود که برای باردار شدن  یا به پایان رساندن بارداری مشکل دارند.

علل ناباروری در مردان

ناباروری در مردان می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد و به طور معمول با تجزیه و تحلیل مایع منی (سمن) ارزیابی می‌شود. زمانی که تجزیه و تحلیل مایع منی انجام می‌شود، تعداد اسپرم (غلظت)، تحرک (حرکت) و مورفولوژی (شکل) آن توسط متخصصان ارزیابی می‌شود.

تجزیه و تحلیل مایع منی که کمی غیرطبیعی است به این معنی نیست که یک مرد لزوما نابارور است. در عوض، تجزیه و تحلیل مایع منی به تعیین اینکه آیا عوامل مردانه در ناباروری نقش دارند یا خیر و چگونگی آن، کمک می‌کند.

علل ناباروری در مردان

1. اختلال در عملکرد بیضه یا انزال

2. اختلالات هورمونی

3. اختلالات ژنتیکی

شرایط ژنتیکی مانند سندرم کلاین فلتر، ریزحذف کروموزوم Y، دیستروفی میوتونیک و سایر اختلالات ژنتیکی کمتر شایع ممکن است باعث عدم تولید اسپرم یا تعداد کم اسپرم و در نتیجه ناباروری مرد شوند.

علل ناباروری در مردان

چه چیزی باعث افزایش خطر ناباروری در مردان می‌شود؟

(اگرچه سن بالا نقش بسیار مهم‌تری در پیش بینی ناباروری زنان ایفا می‌کند، زوج‌هایی که در آن‌ها سن شریک مرد 40 ساله یا بالاتر است، احتمال بیشتری دارد که مشکل باروری را گزارش کنند.)

(این ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که پزشک تزریق تستوسترون یا ژل موضعی را برای افزایش تستوسترون تجویز کند، یا زمانی که افراد برای افزایش توده عضلانی خود به طور غیرقانونی تستوسترون یا داروهای مشابه مصرف کنند.)

(مانند مواردی که ممکن است در مردانی که  دائما روی صندلی چرخدار نشسته‌اند یا استفاده مکرر از سونا یا جکوزی دارند، رخ دهد.)

چه چیزی باعث افزایش خطر ناباروری در زنان می‌شود؟

زنان برای باردار شدن به تخمدان، فالوپ و رحم نیاز دارند. شرایطی که هریک از این اندام‌ها‌ را تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌تواند به ناباروری زنان کمک کند. برخی از این شرایط در زیر ذکر شده است و می‌توان با استفاده از چندین آزمایش مختلف این وضعیت را ارزیابی کرد.

1. اختلال در عملکرد تخمدان‌ها (وجود یا عدم وجود تخمک گذاری و اثرات سن)

چرخه قاعدگی یک زن به طور متوسط 28 روز است. روز 1 به‌عنوان اولین روز دوره کامل تعریف می‌شود. دوره‌های قابل پیش‌بینی منظم که هر 21 تا 35 روز اتفاق می‌افتد، احتمالا منعکس کننده تخمک گذاری است. دوره‌های قاعدگی نامنظم به احتمال زیاد نشان دهنده عدم تخمک گذاری است.

تخمک گذاری را می‌توان با استفاده از کیت پیش بینی تخمک گذاری پیش بینی کرد و می‌توان آن را با آزمایش خون برای بررسی سطح پروژسترون زن در روز 21 سیکل قاعدگی تایید کرد. اگرچه چندین آزمایش برای ارزیابی عملکرد تخمدان زنان وجود دارد، هیچ آزمایش واحدی نمی‌تواند پیش‌بینی کننده کامل باروری زنان باشد.

رایج‌ترین نشان‌گر‌های مورد استفاده برای عملکرد تخمدان‌ها شامل مقدار هورمون محرک فولیکول (FSH) در روز 3 الی 5 سیکل قاعدگی، مقدار هورمون آنتی مولرین (AMH) و تعداد فولیکول آنترال (AFC) با استفاده از سونوگرافی ترانس واژینال است. اختلال در عملکرد تخمدان‌ها ممکن است ناشی از چندین بیماری باشد و نیاز به ارزیابی توسط پزشک دارد.

خطر ناباروری در زنان

زمانی که یک زن در طول سیکل قاعدگی تخمک گذاری نمی‌کند، به آن عدم تخمک گذاری گفته می‌شود. علل بالقوه عدم تخمک گذاری شامل موارد زیر است:

2. انسداد لوله فالوپ (لوله‌های فالوپ باز، مسدود یا متورم)

عوامل خطر برای انسداد لوله‌های فالوپ می‌تواند شامل سابقه عفونت لگن، پارگی آپاندیس، سوزاک، کلامیدیا، اندومتریوز یا جراحی قبلی شکم باشد. لوله‌های فالوپ ممکن است با هیستروسالپنگوگرام یا کروموپروتوبیشن ارزیابی شوند.

انسداد لوله فالوپ

3. مشخصات فیزیکی رحم

بسته به علائم زن، رحم ممکن است توسط سونوگرافی ترانس واژینال برای بررسی فیبروم یا سایر مشکلات از جمله چسبندگی داخل رحمی، پولیپ آندومتر، آدنومیوز و ناهنجاری‌های مادرزادی رحم ارزیابی شود. سونوهیستوگرام یا هیستروسکوپی نیز ممکن است برای ارزیابی بیشتر محیط رحم انجام شود.

چه عواملی خطر ناباروری در زنان را افزایش می‌دهد؟

از نظر پزشکی ثابت شده است که باروری زنان با موارد زیر کاهش می‌یابد:

چه آزمایش‌هایی برای تشخیص ناباروری زنان انجام می‌شود؟

برخی از آزمایش‌ها ممکن است توسط متخصص برای تشخیص ناباروری و معاینه فیزیکی انجام شود. این آزمایش‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

ناباروری زنان

ممکن است برای تشخیص ناباروری زنان نیاز به انجام آزمایشات دیگری باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نوع آزمایشات به سابقه سلامتی و تشخیص پزشک بستگی دارد. نمونه‌هایی از آزمایش‌های خون که پزشک برای تشخیص ناباروری استفاده می‌کند عبارت از آزمایش تیروئید، سطح پرولاکتین، تست ذخیره تخمدان و پروژسترون و… می‌باشند.

درمان ناباروری زنان

زمانی که متخصص، ناباروری زن را تشخیص می‌دهد و علت آن را مشخص می‌کند، گزینه‌های مختلفی برای درمان وجود دارد. علت ناباروری نوع درمان را مشخص می‌کند. برای مثال، مشکلات ساختاری ممکن است از طریق جراحی درمان شوند، درحالی که می‌توان برای مسائل دیگر (مشکلات تخمک گذاری، مشکلات تیروئید) از داروهای هورمونی استفاده کرد.

بسیاری از بیماران به لقاح مصنوعی یا لقاح آزمایشگاهی نیاز داشته باشند. فرزندخواندگی و رحم جایگزین نیز می‌تواند برای زنان ناباروری که مایل به تشکیل خانواده هستند گزینه مناسبی باشد.

زوج‌ها چند مدت باید برای بارداری تلاش کنند؟

شانس بارداری زنان پس از 30 سالگی هرسال به سرعت کاهش می‌یابد. اکثر متخصصان توصیه می‌کنند که زنان کمتر از 35 سال بدون هیچ مشکل ظاهری سلامت یا باروری چرخه‌های قاعدگی منظم باید حداقل یک سال قبل از مراجعه به پزشک برای بارداری اقدام کنند.

با این حال، برای زنان 35 ساله یا بالاتر، زوج‌ها باید پس از 6 ماه تلاش ناموفق به یک متخصص مراجعه کنند. زنان بالای 40 سال ممکن است به ارزیابی و درمان فوری نیاز داشته باشند.

عوامل زیادی می‌توانند خطر ناباروری در زنان و مردان را افزایش دهند. شرایط عمومی سلامت، ویژگی‌های ژنتیکی، سبک زندگی و سن همگی می‌توانند به ناباروری کمک کنند. بنابراین، زوج‌هایی که علائم یا نشانه‌های زیر را دارند، هنگام تلاش برای باردار شدن باید تحت نظر متخصص قرار بگیرند.

زنان

ناباروری

مردان

به طور کلی، بهتر است که هر زوج پیش از اقدام به بارداری به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. آن‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا بدن خود را برای داشتن یک نوزاد سالم آماده کنید و همچنین می‌توانند به سوالات و ابهامات شما درمورد باروری پاسخ دهند و نکات مفیدی را درمورد باروری به شما ارائه دهند.

پزشکان چگونه ناباروری را تشخیص می‌دهند؟

پزشکان با جمع‌آوری سابقه پزشکی و جنسی از زوجین این کار را آغاز می‌کنند. ارزیابی اولیه معمولا شامل تجزیه و تحلیل مایع منی، ارزیابی لوله‌ها و آزمایش ذخیره تخمدان است.

درمان ناباروری

ناباروری را می‌توان با دارو، جراحی، لقاح داخل رحمی یا فناوری کمک باروری درمان کرد. اغلب استفاده از داروها و تلقیح داخل رحمی همزمان استفاده می‌شود. پزشکان درمان‌های خاصی را برای ناباروری بر اساس موارد زیر توصیه می‌کنند:

برخی از درمان‌های خاص برای ناباروری مردان

ناباروری مردان بسته به علت زمینه‌ای ممکن است با درمان‌های پزشکی، جراحی یا کمک باروری درمان شود. درمان‌های پزشکی و جراحی معمولا توسط یک متخصص اورولوژیست که در زمینه ناباروری تخصص دارد مدیریت می‌شود. یک متخصص غدد تولید مثل ممکن است تلقیح داخل رحمی (IUI) یا لقاح آزمایشگاهی (IVF) را برای کمک به غلبه بر ناباروری عامل مردانه ارائه دهد.

آیا ناباروری قابل پیشگیری است؟

اکثر اشکال مختلف ناباروی در زنان قابل پیش بینی یا پیشگیری نیستند. با این حال، عوامل خطری که ممکن است به ناباروری کمک کنند را می‌توان در برخی موارد برای جلوگیری از این وضعیت کنترل کرد. برای مثال اصلاح سبک زندگی، مانند کاهش مصرف الکل و ترک سیگار، حفظ وزن مناسب و ورزش ممکن است برای باروری مفید باشند. مراجعه منظم به پزشک و انجام معاینات لازم نیز برای پیشگیری از مشکلات احتمالی ناباروری  بسیار حائز اهمیت است.

لقاح داخلی رحمی

لقاح داخل رحمی چیست؟

لقاح داخل رحمی (IUI) یک درمان ناباروری است که اغلب به آن لقاح مصنوعی نیز گفته می‌شود. در این روش اسپرم‌هایی که به طور خاص تهیه شده‌اند، وارد رحم زن می‌شوند. گاهی اوقات زنان قبل از IUI با داروهایی که تخمک گذاری را تحریک می‌کنند نیز درمان می‌شوند.

لقاح مصنوعی اغلب برای درمان ناباروری خفیف با عامل مردانه و زوج‌هایی که ناباروری غیر قابل توجیه دارند، استفاده می‌شود.

فناوری کمک باروری (ART) چیست؟

فناوری کمک باروری (ART) شامل تمام درمان‌های ناباروری است که در آن‌ها تخمک یا جنین در خارج از بدن قرار می‌گیرند. به طور کلی، روش‌های ART شامل برداشتن تخمک‌های بالغ از تخمدان‌های زن با استفاده از سوزن، ترکیب تخمک با اسپرم در آزمایشگاه و بازگرداندن جنین به بدن زن یا اهدای آن به زن دیگر است. نوع اصلی ART، لقاح آزمایشگاهی (IVF) است.

فناوری کمک باروری تا چه حد موفق عمل می‌کند؟

میزان موفقیت در استفاده از فناوری کمک باروری متفاوت است و به عوامل زیادی بستگی دارد. از جمله عوامل موثر در این عمل می‌توان به کلینیکی که این روش را در آن انجام می‌دهید، تشخیص ناباروری و سن زن که عامل بسیار مهمی است، اشاره کرد.

از جمله مراکز درمانی که IVF و IUI را در ایران انجام می‌دهند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ART می‌تواند پر هزینه و زمان‌بر باشد؛ اما به بسیاری از زوج‌ها امکان باروری و بچه دار شدن می‌بخشد. شایع‌ترین عارضه ART حاملگی به صورت چند قلو است. این مشکلی است که می‌توان با محدود کردن تعداد جنین‌هایی که به رحم منتقل می‌شوند، از آن جلوگیری کرد یا به حداقل رساند. به‌عنوان مثال، انتقال یک جنین به جای چند جنین، احتمال بارداری چند قلو و خطرات آن مانند زایمان زودرس را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

فناوری کمک باروری

انواع مختلف  فناوری کمک باروری (ART)

روش‌های فناوری کمک به باروری گاهی اوقات شامل استفاده از تخمک‌های اهدایی (تخمک‌های زن دیگر) اسپرم اهدایی یا جنین‌های اهدایی است. گاهی اوقات از تخمک اهدایی برای زنانی استفاده می‌شود که قادر به تولید تخمک نیستند. همچنین گاهی اوقات زمانی که زن یا مرد مبتلا به بیماری ژنتیکی است می‌تواند به نوزاد منتقل شود، از تخمک یا اسپرم اهدایی استفاده می‌‌شود.

یک زن یا زوج نابارور نیز ممکن است از جنین اهدایی استفاده کنند. این‌ها جنین‌هایی هستند که توسط زوجین در درمان ناباروری ایجاد شده‌اند یا از اسپرم و تخمک‌های اهدایی ایجاد شده‌اند. سپس جنین اهدایی به رحم منتقل می‌شود. در این صورت کودک از نظر ژنتیکی با هیچ یک از والدین مرتبط نخواهد بود. تخمک‌ها، اسپرم‌ها و جنین اهدایی ممکن است توسط زوج‌های همجنس نیز استفاده شوند.

زنانی که تخمدان دارند اما رحم ندارند ممکن است بتوانند از حامل حاملگی استفاده کنند. این روش نیز ممکن است برای زنانی که به دلیل یک مشکل جدی سلامتی نباید باردار شوند، گزینه خوبی باشد. در این حالت، زن از تخمک خود استفاده می‌کند و توسط اسپرم همسرش بارور می‌شود. سپس جنین در داخل رحم حامل قرار می‌گیرد.

آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی (PGT) چیست؟

آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی روشی است که برای شناسایی اختلالات ژنتیکی یا ناهنجاری‌های کروموزومی در جنین ایجاد شده در طول چرخه IVF استفاده می‌شود. از هر جنین یک یا چند سلول بیوپسی می‌شود و برای آزمایش فرستاده می‌شود. این روش‌ها به عنوان غربالگری ژنتیکی قبل از لانه گزینی شناخته می‌شوند.

سخن پایانی

ناباروری یکی از مشکلاتی است که می‌تواند در زندگی بسیار استرس زا و ناراحت کننده باشد. تشخیص ناباروری به معنای ناامیدی از داشتن فرزند نیست. خوشبختانه با توجه به پیشرفت در حوزه پزشکی و فناوری‌های کمک به باروری مشکل ناباروری بسیاری از زوجین برطرف شده است. در این مقاله کوشیدیم هرآنچه لازم است درمورد ناباروری بدانید را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما متشکریم.  

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *